Филмът на режисьора Милко Лазаров Ага ще открие филмовата програма на

...
Филмът на режисьора Милко Лазаров Ага ще открие филмовата програма на
Коментари Харесай

Сценаристът Симеон Венциславов: Ага засяга проблематика от началото на битието

Филмът на режисьора Милко Лазаров " Ага "  ще открие филмовата стратегия на Празниците на изкуствата " Аполония ". След единствената си засега прожекция на откриването на София филм фест, показаната на редица интернационалните фестивали лента в средата на декември ще тръгне и по дребните арт кина - това заяви пред " Хоризонт " сценаристът Симеон Венциславов.

Начинът на живот на коренното население на север и непознатата цивилизация в " Ага " са единствено декор, метафора – филмът е фокусиран върху човешките взаимоотношения, които доста си наподобяват на всички места по света, сподели Венциславов. Той обърна внимание върху обстоятелството, че филмът е сниман напълно в естествена среда и без компютърно генерирани облици. Самият сценарист не е участвал на фотосите в Далечния Север:
" Филмът е сниман напълно в естествена среда. Няма CGI, вътре няма добавени резултати, които по някакъв метод да разрешат, да кажем, филмът да се снима на Витоша, а и познавайки Милко, той в никакъв случай не би си разрешил сходно нещо. Така че трябваше един голям екип български да пропътува няколко хиляди километра с техниката, да остане два месеца там и да снима този филм. Не беше доста целесъобразно да се заплаща на сценариста при изискване, че работата по сюжета беше съвсем завършила - да отида в Якутия и два месеца да виждам по какъв начин хората по 16 часа работят на минус 30 градуса температура. "

В " Ага " урбанизацията участва надалеч, на заден декор, както и екологичната линия, добави сценаристът. При основаването на сюжета той е употребил огромен размер документален материал на световноизвестния антрополог проф. Асен Баликси: 

" Той ни остави и огромно количество недопечен материал, който е снимал, в случай че не се неистина, 60-те-70-те години - сниман непосредствено, без никакъв монтаж, живота на локалното население в Канада и в Сибир, тъй че те също бяха доста добра насочна точка. Часове материал изгледах, само че всичко това беше по-скоро за създаване на някакъв декор, тъй като филмът първо е метафора, второ - хората там към този момент не живеят по този метод. Всичко е урбанизирано, повлияно е значително от обстоятелството, че Якутия или Република Сака се намира в границите преди този момент на Съветския съюз, в този момент на Руската федерация. Никой към този момент не живее по този метод. Това е един фиктивен свят. "
Симеон Венциславов е и сценарист на " Посоки "  на режисьора Стефан Командарев: " Подходът към сюжета доста зависи от това каква е стилистиката на режисьора и каква история желае да опише. Хората, които са гледали и двата кино лентата ще видят, че " Посоки " е доста по-наративен, с доста повече разговор, развива се в една нощ в София, до момента в който " Ага " е една концепция по-духовен, по-вътрешно ориентиран филм. " Посоки " визира съответна проблематика от всекидневието ни, от през днешния ден и в този момент, до момента в който " Ага " визира някаква проблематика, която е общочовешка, от началото на човечеството, от старта на битието. "
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР